![C. elegans](/media/lib/213/n-c_elegans-4de218f488f7d44dd4592b2f2846e2f1.jpg)
Nowy mechanizm wykrywania światła
30 stycznia 2015, 13:00Ludzie potrafią odróżniać pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jednak badania uczonych z MIT-u pokazują, że to nie cała możliwa gama smaków. Okazało się bowiem, że nicień Caenorhabditis elegans może wykrywać też nadtlenek wodoru, co ostrzega go przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych substancji
![](/media/lib/213/n-zielona-herbata-e7ab7a4e4231f11da6bc3a6549581e4a.jpg)
Składnik zielonej herbaty stanie się częścią terapii zastępującej chemię?
29 stycznia 2015, 11:28Naukowcy rozpoznali mechanizm, za pośrednictwem którego polifenol zielonej herbaty - galusan epigallokatechiny (EGCG) - zabija komórki nowotworów jamy ustnej, oszczędzając przy tym komórki zdrowe.
![](/media/lib/212/n-pkc-b59023eb2b5920228f113c38574185dc.jpg)
Tłumili to, co trzeba pobudzać
26 stycznia 2015, 13:00W najnowszym numerze Cell opublikowano artykuł, z którego dowiadujemy się, że przez kilkadziesiąt lat w medycynie pokutował niewłaściwy pogląd na temat pewnej grupy enzymów. Uznawano je za wspomagające rozwój guzów nowotworowych i prowadzono badania w kierunku ich wyciszania, gdy tymczasem enzymy te blokują rozwój guzów, należy więc starać się pobudzać ich działanie.
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Bez umami nie ma mowy o dobrym zdrowiu?
26 stycznia 2015, 12:23Zdolność do wyczuwania umami, zwłaszcza w starszym wieku, może mieć związek z lepszym zdrowiem ogólnym.
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Nieszczelna bariera krew-mózg a choroba Alzheimera
23 stycznia 2015, 12:12Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli zjawisko, które może pomóc w wyjaśnieniu etiologii choroby Alzheimera. Zauważyli, że z wiekiem bariera krew-mózg (BKM) zaczyna przeciekać, a wszystko zaczyna się od hipokampa, czyli obszaru kluczowego dla pamięci i uczenia.
Gdy pojawiają się grzyby, ekipa sprzątająca uderza na alarm
23 stycznia 2015, 07:36System autofagocytujący organizmu pozwala uderzyć na alarm, informując układ odpornościowy o ataku grzybów. Naukowcy porównują to działanie do stłuczenia szybki przed wciśnięciem guzika dzwonka.
![© Libby A. Bakerlicencja: Creative Commons](/media/lib/212/n-1170847764_219229-a5aa46244788956b1b971e978aa1ee37.jpeg)
Elektroniczny szalik
21 stycznia 2015, 11:51Michele Williams z University of Maryland, jest współautorką prezentacji opisującej „inteligentny szalik”, nad którym pracowała podczas stażu w Microsoft Research. Prezentacja została przedstawiona podczas Conference on Tangible, Embedded and Embodied Interaction odbywającej się na Uniwersytecie Stanforda.
![](/media/lib/212/n-zamkniete-oczy-fb210ad499f051aa4f1074ab56509570.jpg)
Zamknięcie oczu poprawia przypominanie
19 stycznia 2015, 17:31Kolejne badanie potwierdziło, że zamknięcie oczu poprawia przypominanie. Psycholodzy z University of Surrey zademonstrowali dodatkowo, że pomaga budowanie porozumienia ze świadkiem.
![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
Jak mózg przystosowuje się do odtworzenia wzroku?
19 stycznia 2015, 13:12Bazując na przypadku kobiety, która od urodzenia bardzo słabo widziała i jako dorosła osoba przeszła przeszczep rogówki w prawym oku (wszczepiono jej keratoprotezę bostońską), naukowcy z Uniwersytetów w Montrealu i Trydencie mogli prześledzić, jak mózg przystosowuje się do sytuacji odtworzenia zmysłu.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu
19 stycznia 2015, 11:50Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.